Wat is een AOW uitkering

AOW staat voor de Algemene Ouderdomswet. Het is een wet die in Nederland het collectieve ouderdomspensioen regelt. Deze AOW geldt als algemene basis voor het Nederlandse ouderdomspensioen waarop iedereen in Nederland recht heeft die bepaalde inkomsten in Nederland genieten. Het is een zogeheten volksverzekering. Wanneer men in Nederland de leeftijd van 65 bereikt dan heeft men recht op het collectieve basispensioen.

Het aanvragen van een AOW uitkering

Zoals gezegd is de AOW uitkering een uitkering waarop de meeste Nederlanders recht hebben wanneer ze de leeftijd van 65 jaar bereiken. Over het algemeen begint u op uw 15e levensjaar al met het opbouwen van het pensioen. Elk jaar dat u verzekerd bent bouwt u 2% AOW pensioen op zodat u na 50 jaar, wanneer u 65 bent, 100% AOW hebt opgebouwd.

Uw woonsituatie is van belang als het gaat om de hoogte van de AOW. Zo zit er een verschil in de hoogte van uw AOW uitkering wanneer u bijvoorbeeld samenwoont of alleen woont. Over het algemeen gelden de volgende regels voor de hoogte van de AOW uitkering:

  • 70% van het netto minimumloon voor mensen die alleen wonen
  • 50% van het netto minimumloon voor mensen die WW uitkering">samenwonen of zijn getrouwd
  • Extra toeslag boven op uw AOW pensioen wanneer men een partner heeft die nog geen 65 is

Het kan zijn dat u een tijdje buiten Nederland heeft gewoond of gewerkt. Vaak bent u dan niet verzekerd waardoor uw AOW pensioen lager kan uitvallen. Dit noemt men ook wel een pensioengat. Het is mogelijk om een pensioen aan te vullen buiten het betalen van je premie om zodat je alsnog een volledig AOW pensioen kunt opbouwen.

De maximale AOW uitkering

Wanneer u vanaf uw 15e levensjaar elk jaar 2% AOW pensioen opbouwt dan duurt het 50 jaar voordat u de maximale AOW uitkering hebt bereikt, namelijk 100%. Wanneer u dus niet op uw 15e levensjaar bent begonnen haalt u het niet om de maximale AOW te bereiken. Gelukkig kunt u naast het betalen van een premie ook het pensioen zelf bijvullen, hetgeen dus erg handig kan zijn wanneer u een pensioengat heeft. Ook wanneer u tijdelijk in het buitenland heeft gewoond en dus geen premie heeft betaald kunt u hiervan profiteren.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op