Wat is een WW uitkering

WW staat voor de WerkeloosheidsWet en een WW uitkering is een uitkering waarop iemand recht heeft wanneer met werkloos is. Voorwaarden hierbij is wel dat men voldoende arbeidsverleden heeft en dat men beschikbaar is voor arbeid. Dit laatste houdt bijvoorbeeld in dat men op zoek moet gaan naar werk en moet solliciteren om in aanmerking te komen voor het behoud van deze WW uitkering. De WW uitkering en alles wat daarbij hoort wordt geregeld door het UWV, wat staat voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.

Invloed van bijverdienen op uw WW uitkering

Wanneer u een WW uitkering heeft dan wil dat zeggen dat u werkloos bent, anders heeft u geen recht op een WW uitkering. Mocht het voorkomen dat u ergens anders inkomen vandaag haalt of iets bijverdient dan is de kans groot dat dit wordt gekort op uw WW uitkering. Ook het hebben van een ander soort uitkering kan effect hebben op uw WW uitkering.

Het UWV kijkt hierbij niet naar de inkomsten die u heeft maar naar het aantal uur dat u heeft gewerkt. Het kan dus zijn dat u met een paar dagen werk een boel geld kunt verdienen en dat dit nauwelijks van invloed is op uw WW uitkering aangezien het maar een paar dagen werk is. U krijgt de uitkering dan gewoon bovenop uw neveninkomsten.

Er zijn mensen, denk aan consultants of oud topmannen uit het bedrijfsleven, die enkele dagen kunnen werken in de maand en hiermee veel meer kunnen verdienen dan de volledige WW uitkering voor hun kan betekenen. Echter krijgen ook zij nog steeds de WW uitkering over het gedeelte van de maand dat ze niet hebben gewerkt, hetgeen het overgrote deel is in dit geval.

De duur van de WW uitkering

Wanneer u een WW uitkering ontvangt dan zult u deze in ieder geval gedurende 3 maanden ontvangen. De maximale duur van de WW uitkering is onlangs aangepast en is nu 38 maanden. Dit was vroeger 60 maanden oftewel 5 jaar. Wanneer men minstens 50 jaar oud is bij het aanvragen van de WW uitkering wegens werkeloosheid kan men bovendien na afloop een IOAW uitkering aanvragen. De IOAW uitkering is vergelijkbaar met de bijstand maar dan zonder vermogenstoets.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op