Wat is een werkloosheidsuitkering

Een werkloosheidsuitkering is een uitkering waarop iemand recht heeft wanneer deze werkloos is. Voorwaarde hiervan is wel dat men gericht op zoek blijft gaan naar arbeid door middel van solliciteren. Ook moet men voldoen aan de zogeheten weken-eis, een eis dat mensen van de 36 weken voorafgaand aan het ontslag, er 26 weken hebben gewerkt. De werkloosheidsuitkering wordt geregeld door het UWV, wat staat voor het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

Samenwonen en de werkloosheidsuitkering

Veel mensen vragen zich af wat er gebeurt met een uitkering wanneer mensen gaan samenwonen. Stel dat de ene partner een WW uitkering heeft en de andere gewoon een baan. Verandert er in dit geval iets aan de werkloosheidsuitkering? Het antwoord hier op is nee, er verandert niets aan de hoogte van de werkloosheidsuitkering van de partner.

Het inkomen van de ene persoon heeft dus geen invloed op de werkloosheidsuitkering van de andere persoon wanneer deze twee personen ervoor kiezen om samen te gaan wonen. De hoogte van de WW uitkering wordt gebaseerd op het laatst verdiende loon en is dus onafhankelijk van de woonsituatie.

Een werkloosheids-uitkering aanvragen

Wanneer u een werkloosheidsuitkering wilt aanvragen zult u zichzelf allereerst in moeten schrijven bij het UWV WERKbedrijf. Wanneer u dit heeft gedaan kunt u een werkloosheidsuitkering aanvragen. U kunt natuurlijk ook langsgaan bij een kantoor van het UWV WERKbedrijf om een WW uitkering aan te vragen. Belangrijk is wel dat u er alles aan doet om weer een baan te krijgen. Wanneer u dit niet doet dan zult u ook het recht op een werkloosheidsuitkering verliezen omdat u dan niet voldoet aan de voorwaarden.

Wanneer stopt mijn WW uitkering

Uw WW uitkering zal stoppen wanneer u succes heeft met het vinden van een nieuwe baan. Ook wanneer u een andere uitkering krijgt dan zal de WW uitkering stoppen. Hierbij kunt u denken aan een ziektewet uitkering of een WIA uitkering. Daarnaast heeft de WW uitkering ook een einddatum die in Nederland op 38 maanden ligt. Wanneer deze is bereikt dan zal de uitkering ook stoppen. Wanneer u een bepaalde leeftijd bent kunt u hierna overgaan op de IOAW uitkering.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op