Een uitkering aanvragen

Een uitkering is een som geld die iemand krijgt van een instantie. Wanneer men bijvoorbeeld wordt ontslagen dan heeft men recht op een uitkering. Hiermee kan men blijven voorzien in de dagelijkse kosten die men heeft ondanks het gebrek aan inkomen vanwege het ontslag. Er zijn verschillende soorten uitkeringen voor verschillende situaties die u kunt aanvragen. Het kan ook zijn dat u slechts gedeeltelijk recht heeft op een uitkering.

De hoogte van een WW uitkering

Wanneer u als werknemer uw baan verliest dan komt u in principe in aanmerking voor een WW uitkering. Een van de voorwaarden is echter wel dat het verliezen van uw baan niet aan u te verwijten mag zijn en bovendien dient u jonger te zijn dan 65 jaar. Wanneer u recht heeft op een WW uitkering dan is de hoogte hiervan doorgaans gebaseerd op het laatstverdiende loon. Hierbij geldt tevens een maximum van het maximum dagloon. Zo zal men de eerste twee maanden 75% van het laatstverdiende loon ontvangen en daarna 70% van het laatstverdiende loon.

De hoogte van uw WAO uitkering

De hoogte van een WAO uitkering hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid die u ervaart. Wanneer u bijvoorbeeld vor 50% arbeidsongeschikt bent dan zult u 35% ontvangen als uitkering van uw laatstverdiende loon. Bent u echter maar 30% arbeidsongeschikt dan zult u maar 21% van uw laatstverdiende loon als uitkering ontvangen. Hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent zal worden bepaald door het UWV.

De hoogte van uw Wajong uitkering

De wajong uitkering is een uitkering voor mensen in Nederland die voor hun 17e levensjaar gehandicapt zijn geraakt en dat op hun 18e nog steeds zijn. Ook hebben studenten tussen de 18 en 30 ook recht op een Wajonguitkering mits de studie langer dan een half jaar heeft geduurd. De hoogte van een Wajong uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid dat iemand is. Bent u meer dan 80% arbeidsongeschikt dan heeft u recht op 75% van het minimumloon. Bent u tussen de 25% en de 80% arbeidsongeschikt dan heeft u recht op een deel van het minimumloon.

Snel de hoogte van uw uitkering uitrekenen

Wanneer u snel de hoogte van uw uitkering wilt uitrekenen dan kunt u hiervoor gebruik maken van een van de vele rekenmodules die er op het internet te vinden zijn. Hierbij hoeft u alleen maar enkele simpele gegevens in te vullen en de module zal voor u uitrekenen hoeveel uitkering u kunt uitvangen. De rekenmodules zijn beschikbaar voor alle vormen van uitkeringen die er zijn en zijn een handig hulpmiddel.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op