Aanvragen uitkering na afronden studie

Afgestudeerd werkeloos, dan kun je een uitkering na afronden studie aanvragen. Je hebt er hard voor gewerkt om je studie af te ronden en nu blijkt dat je geen baan kunt vinden. Werkeloos thuis betekent geen inkomen echter je hebt wel onkosten. Daarom kun je een WW uitkering na afronden studie aanvragen zodat je toch rond kunt komen. Waar moet je op letten als je na je studie een uitkering wilt aanvragen?

Hoeveel heb je gewerkt?

Om in aanmerking te kunnen komen van een WW uitkering is het de vraag hoeveel je naast je studie nog hebt gewerkt. Veel studenten financieren zelf de studie door in de avonduren of vrije tijd aanvullend werk uit te voeren. Het UWV hanteert een minimale eis dat je van de laatste 36 weken er minimaal 26 hebt gewerkt. Heb je een stage gedaan of je scriptie betaald mogen uitvoeren bij een werkgever dan wordt dit eveneens gezien als werk. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een uitkering na afronden studie toch kunt aanvragen zodat je inkomsten hebt.

Hoe lang een uitkering?

De duur dat je een uitkering na afronden studie kunt krijgen hangt van je arbeidsgeschiedenis af. Omdat je de studie nog maar net hebt afgerond zul je nog niet zolang hebben gewerkt en dus heb je recht op minimaal drie maand WW uitkering. Heb je minder dan vier van de vijf laatste jaren gewerkt dan krijg je slechts die drie maand. Heb je langer gewerkt dan neemt de uitkeringsduur met een maand per jaar toe.

Hoeveel uitkering krijg je?

De hoogte van jouw uitkering is afhankelijk van hoeveel inkomen je daarvoor hebt gegenereerd. Heb je 20 uur per week gewerkt dan heb je ook recht op 20 uur inkomen. Je moet er daarbij rekening houden dat je de eerste twee maand 75% van het laatst verdiende inkomen kunt krijgen waarna het daalt naar 70% van het laatst verdiende loon.

Studiefinanciering is ook inkomen

Stop je met je studie dan stopt ook je studiefinanciering. Veelal stopt het per 1 september en je kunt dan pas vanaf dat moment een uitkering na afronden studie aanvragen. De studiefinanciering is namelijk ook inkomen. Je mag pas een uitkering aanvragen indien je geen inkomsten via andere wegen nog kunt verkrijgen. Let dus op zodra je je studie hebt afgerond. Daarnaast is het van belang om op te passen met wanneer je de uitkering feitelijk aanvraagt.

De sollicitatieplicht

Heb je succesvol een uitkering na afronden studie aangevraagd dan betekent het dat je moet solliciteren. Je bent verplicht om minimaal een keer per week een sollicitatie activiteit te doen. Het doel is uiteraard dat je de uitkering na afronden studie gebruikt om zo snel als mogelijk een baan te vinden. Met de drie maand sollicitatieplicht heb jij ook goede kansen om een geschikte baan te vinden. Vraag tijdig de WW uitkering na afronden studie aan zodat jij tijd hebt om werk te vinden.

Nog geen baan

Heb je na minimaal drie maand WW uitkering nog geen baan en verder geen inkomsten dan kun je de bijstandsuitkering aanvragen. Op die manier heb je inkomsten zodat je aan de eerste levensbehoeften kunt voldoen en toch op een goede manier op zoek kunt gaan naar een volledige baan. Ga dus zeker niet stilzitten, echter ga netwerken of overweeg om een aanvullende studie op te pakken.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op