Uitkering na stoppen studie aanvragen

Vraag tijdig een uitkering na stoppen studie aan voor inkomensgarantie. Ga je stoppen met je studie dan houdt de studiefinanciering op. Mocht je nog geen baan hebben gevonden dan heb je soms recht op een WW uitkering. Dit houdt in dat je reeds een arbeidsverleden hebt opgedaan naast je studie op basis waarvan je uitkeringsrechten hebt opgebouwd. Iets geld vanuit een uitkering kan er namelijk net voor zorgen dat je tijd krijgt om een geschikte baan te vinden. Wat houdt de aanvraag van een uitkering na stoppen studie in en waar moet je op letten?

Wanneer recht op uitkering?

Uitgangspunt is dat je gedurende de studie werkervaring hebt opgedaan. Dit houdt in dat je inkomen moet hebben ontvangen voor:

 • werk naast je studie om zo een en ander te kunnen financieren;
 • een stage welke je hebt gedaan binnen de studie;
 • een afstudeer onderwerp bij een bedrijf hebt uitgevoerd tegen een vergoeding.

Deze redenen kunnen aanleiding geven voor de aanvraag van een uitkering na stoppen studie mits je 26 weken van de laatste 36 weken hebt gewerkt. Voldoe je aan voorgaande uitgangspunten dan heb je het recht om een uitkering aan te vragen ter grootte van het aantal gewerkte uren per week.

Wat kun je zoal krijgen?

Kun je bij het UWV een uitkering na stoppen studie aanvragen dan krijg je standaard het volgende:

 • voor de eerste twee maand krijg je vijfenzeventig procent van het maand salaris;
 • voor de volgende maand krijg je zeventig procent.

Omdat je als student de laatste vijf jaar minder dan vier jaar hebt gewerkt heb je maar recht op voorgaande drie maanden uitkering. Heb je echter meer gewerkt dan heb je per ieder extra gewerkt jaar recht op een extra maand uitkering.

Wanneer stopt de studiefinanciering?

Een belangrijke vraag is het wanneer de studiefinanciering feitelijk stopt. Gewoonlijk zal het per september zijn en dus mag je pas vanaf dat moment een uitkering na het stoppen van de studie aanvragen. Studiefinanciering is namelijk een mate van inkomen waarnaast je geen WW uitkering mag aanvragen. Dat geldt trouwens voor alle soorten inkomsten uit banen en overige uitkeringen. Heb je nergens geen recht op dan kun je terugvallen op de WW uitkering. Voor het aanvragen uitkering na stoppen studie kun je bij het lokale UWV kantoor terecht.

Wat doen tijdens krijgen uitkering?

Het is voor jou als student noodzakelijk dat je zo spoedig als mogelijk aan het werk komt. Je hebt gewoonlijk maar beperkt recht op een WW uitkering. Het is belangrijk dat je gaat:

 • solliciteren en reageert op veel advertenties en baan opportuniteiten per week;
 • netwerken opdat je via via een baan kunt krijgen;
 • overwegen om proefbaan te nemen (zonder vergoeding) om te laten zien wat je capaciteiten en toegevoegde waarde zijn;
 • enzovoorts.

Actieve ontplooiing van jezelf op de arbeidsmarkt daar gaat het om. Met een uitkering krijg je voldoende tijd om zaken op orde te stellen zodat jij een baan snel vindt.

Wat als de uitkering verloopt?

Gaat de uitkering verlopen dan is het de vraag wat je verder gaat doen? Je moet inkomen genereren echter dat wil niet zeggen dat echt snel een baan krijgt. Je kunt overwegen om een aanvullende studie te doen om de slechtere tijden te overbruggen. Heb je nog geen werk gevonden en de uitkering is reeds verlopen dan kun je alsnog terugvallen op de bijstandsuitkering. Informeer naar de voorwaarden waaronder jij een bijstandsuitkering na stoppen studie kunt krijgen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op