Wat is een Wajong uitkering

Een wajong uitkering is een volksverzekering voor iedereen die in Nederland woont en jonggehandicapt is. Wajong staat dan ook voor Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. De Wajong uitkering is de opvolger van de AAW uitkering en deze verzekering keert uit aan een verzekerde wanneer deze voor zijn zeventiende verjaardag arbeidsongeschikt is geworden.

Het aanvragen van een Wajong uitkering

Wanneer iemand voor zijn 18e levensjaar arbeidsongeschikt is geworden dan kan men gebruik maken van de Wajong uitkering. Overigens hebben mensen tussen de 18 en de 30 ook recht op een Wajong uitkering wanneer zij arbeidsongeschikt zijn geworden tijdens een studie. Deze studie moet dan wel minimaal zes maanden duren.

De basis voor de Wajong uitkering is het minimumloon en de hoogte ervan wordt bepaald op basis van de mate van arbeidsongeschiktheid. Hierbij zijn de volgende afspraken gemaakt die de hoogte van de Wajong uitkering bepalen:

  • Minder dan 25% arbeidsongeschikt = Geen Wajong uitkering
  • Tussen de 25% en 80% arbeidsongeschikt = Gedeeltelijke Wajong uitkering
  • Meer dan 80% arbeidsongeschikt = Volledige Wajong uitkering

Een volledige Wajong uitkering houdt in dat u recht heeft op 75% van het minimumloon. Wanneer men echter volledig arbeidsongeschikt is bevonden en daarnaast hulpbehoevend is dan kan men aanspraak maken op een verhoogde uitkering wat neerkomt op 100% van het minimumloon.

Het is ook mogelijk om bij te verdienen naast de Wajong uitkering wanneer men niet volledig arbeidsongeschikt is. Hierbij is wel een grens van toepassing die afhangt van de mate van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast mag bij volledige uitkering maximaal 20% van het minimumloon worden bijverdiend.

Een maximale Wajong uitkering

Wanneer u een maximale Wajong uitkering wilt ontvangen dan dient u zoals gezegd volledig arbeidsongeschikt bevonden te worden. Daarnaast moet u aan de voorwaarde voldoen dat u niet zelfstandig bent en hulpbehoevend bent. Wanneer u hier niet aan voldoet heeft u recht op maximaal 75% van het minimumloon, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Dit is overigens onlangs verhoogd van 70% van het minimumloon.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op