Wat is een WWB uitkering

WWB uitkering staat voor Wet Werk en Bijstand uitkering. Deze uitkering is een soort van vangnet voor mensen die moeite hebben met het betalen van algemeen noodzakelijke kosten wegens een tijdelijk onvoldoende inkomen. Deze uitkering kan dus voor u geschikt zijn wanneer u recentelijk bent ontslagen of wanneer u in de ziektewet zit. De Wet werk en bijstand is de opvolger van de algemene bijstandswet, de ABW.

Heb ik recht op een WWB uitkering

In principe heeft iedere Nederlander recht op een WWB uitkering wanneer deze niet kan voorzien in zijn of haar algemeen noodzakelijke kosten vanwege een tijdelijk onvoldoende inkomen. Dit staat tevens in artikel 11 lid 1 van de Wet Werk en Bijstand. Er zijn echter ook uitzonderingen waarbij deze persoon geen recht heeft op de WWB uitkering. Hierbij kunt u denken aan mensen die:

 • Militaire of vervangende dienstplicht vervullen
 • Langer dan 4 weken in het buitenland verblijven
 • Jonger is dan 27 jaar
 • Niet deelneemt aan de arbeid wegens werkonderbreking of uitsluiting

Daarnaast is er ook een beschrijving gegeven voor de eerder genoemde algemeen noodzakelijke kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld NIET:

 • Geleden schade
 • Boetes
 • Alimentatieverplichting
 • Vrijwillige premiebetaling

De hoogte van de WWB uitkering

De hoogte van de WWB uitkering hangt af van onder andere uw woon- en leefsituatie. Ook vult de WWB het eigen inkomen aan tot maximaal de toepasselijke bijstandsnorm. Wanneer u dus niet voldoende verdient om deze norm, die in Nederland op 650 euro per maand ligt, te halen dan vult het WWB dit bedrag aan. Tevens krijgen oudere mensen en alleenstaande ouderen hierbij een hoger bedrag dan jongere mensen. Wanneer mensen zijn getrouwd of WW uitkering">samenwonen geldt deze norm voor het gezamenlijke inkomen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 95

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op